Roel Moser loopt voor taaislijmziektepatiënten

Drie jaar geleden kwam er een medische doorbraak. Een nieuw medicijn. Met grote impact op het leven van Deventenaar Roel Moser. Al zijn hele leven voert hij strijd met zijn taaislijmziekte. Maar nu kan hij letterlijk met nieuw hervonden adem op 14 april 2024 meedoen aan de IJsselloop. Een inspanning die veel van hem vraagt, maar waar hij ook al maanden naartoe leeft.

De ziekte van Roel, Cystic Fibrosis, is een zeldzame ongeneeslijke ziekte die in Nederland bij zo'n 1.550 mensen voorkomt. Taai slijm zorgt in het lichaam voor problemen, waaronder een verminderde longfunctie en benauwdheid. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren medicijnen gekomen die de symptomen bestrijden en het ziekteproces vertragen.

Roel vertelt dat hij daardoor een stuk beter kan leven dan vroeger, al blijft het een heftige ziekte. “Ik heb altijd graag gesport, met name voetbal. Zo min mogelijk heb ik me laten tegenhouden door mijn ziekte. Ik heb een druk sociaal leven, ga graag naar GA Eagles en heb een mooie baan. Toch is het ook een realiteit dat mijn gezondheid langzaam minder werd, naarmate ik ouder werd. Dat zorgde er steeds vaker voor dat ik adem en energie te kort kwam. Mijn longen kwamen steeds voller met slijm te zitten. Dat was fysiek en mentaal niet makkelijk”, vertelt Roel.

Een nieuw “wondermedicijn”, dat hij sinds 2020 met voorrang mocht testen, zorgde voor grote veranderingen. Zijn organen werden schoner, zijn achteruitgang kwam tot stilstand en hij kreeg letterlijk meer adem. “Mijn longinhoud is wel beschadigd door de ziekte, maar de snelle achteruitgang lijkt te zijn gestopt. Sterker, met gericht trainen kan ik voor de IJsselloop kijken of ik nog iets kan verbeteren en dat maakt de kans op succes groter.

Het idee om mee te doen, kwam letterlijk voort uit de nieuw hervonden adem. Roel kon weer vooruitkijken en plannen maken en over meedoen aan de IJsselloop hoefde hij na een gesprek met vrienden niet lang na te denken. Al maanden is hij nu in alle rust aan het voorbereiden. Trouw werkt hij wekelijks enkele trainingen af en met kleine stapjes probeert hij winst te boeken. Dat gaat goed vertelt hij, ik kan er weer van genieten. Begeleiding krijgt hij van zijn fysiotherapeut, tevens verbonden aan Daventria. Hij krijgt ook begeleiding van het ziekenhuis in Utrecht, die goed opletten hoe zijn lichaam op de training reageert. Ook zijn vriendin – straks ook aan de start - steunt hem door dik en dun.

Tijdens de IJsselloop wil Roel meedoen aan de 15 kilometer. Niet zomaar, want hij wil voor elke kilometer 1000 euro inzamelen voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Het is zijn gebaar om *nu een keer* wat terug te doen en er ook voor te zorgen dat andere taalslijmziektepatiënten een beter leven kunnen krijgen. Roel zit inmiddels op 6500 euro. Wil je hem helpen? Hij zoekt nog sponsoren, ook shirtsponsors. Klik hier voor zijn donatiepagina.