Leerlingen in actie bij de IJsselloop G-loop

Anita en Tirza zorgen ervoor dat de leerlingen van de Daniel de Brouwerschool in Wilp voor het tweede jaar op rij de dag van hun leven hebben op 14 april: de dag dat zij de G-loop gaan rennen met de Salland Zorgverzekeringen IJsselloop.

Anita Bruyns is vakleerkracht bewegingsonderwijs en vrijetijdsfunctionaris, waarmee ze ervoor zorgt dat kinderen naar sport gaan en enthousiast worden om zelf te gaan sporten. Tirza Kruk is ook vakdocent op de Daniel de Brouwerschool en loopt dit jaar voor de tweede keer mee met de leerlingen tijdens de IJsselloop.

“Vorig jaar kwam de aankondiging dat er ook een G-loop kwam. Dit kwam perfect uit, want voor veel leerlingen is de 5km eigenlijk niet haalbaar. Dan halen ze het vaak door hun beperking net niet. De organisatie van de IJsselloop was heel enthousiast en wij werden met open armen door hen ontvangen.”

Is er vanuit de IJsselloop extra aandacht voor de G-lopers?

Dat is er zeker. Zo krijgen we het aanbod om op een rustige plek te kunnen verzamelen met z’n allen en vanaf daar kunnen we dan naar de start gaan lopen. Op die plek kunnen de kinderen zich ook rustig omkleden of zich even terugtrekken bij hun ouders. De leerlingen vinden het fijn om van tevoren te weten waar ze aan toe zijn, dus zo’n plek geeft dan ook rust.

Hoe zien de trainingen als voorbereiding voor de Salland Zorgverzekeringen IJsselloop eruit?

De trainingen beginnen zo’n zes weken voor de IJsselloop en we proberen zoveel mogelijk buiten te lopen, omdat de IJsselloop zelf ook buiten is. We trainen elke vrijdagmiddag met zo’n 25 leerlingen. Daarnaast trainen veel leerlingen ook nog thuis vol enthousiasme met hun ouders. Door te trainen leren de kinderen hun energie te verdelen over de gehele afstand: eerst beginnen ze graag met sprinten, maar al snel merken ze dat dat niet vol te houden is. Naarmate de trainingen vorderen leren de kinderen de gehele afstand op eenzelfde tempo uit te rennen.

Leren jullie de kinderen ook bij over voeding?

Bij ons op school hebben we ‘Food-heroes’, wat een programma is vanuit Special-heroes (i.e., een programma voor het speciaal onderwijs). Hiermee krijgen kinderen les in voeding: wat gezond is qua eten en drinken, hoeveel suikers er in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Op die manier proberen we aandacht te geven aan een gezonde levensstijl.

Voor ons is de IJsselloop een unieke kans om ook iets met de kinderen buiten school te doen, om ze dit te laten beleven en te laten zien hoe mooi sporten is. Daarnaast krijgen ze hiermee het gevoel dat ze er echt bij horen en zijn onze leerlingen ook echte IJssellopers.