Loop vooral met plezier, niets moet!

Een vaste plek op de hardloopkalender. Dat heeft de IJsselloop bij Daventriaan en veelloper Toon Woertman. Hij heeft een achtergrond als atletiekbaanloper, met name op de 1500, 3000 en 5000 meter. Later kwamen daar het crossen en de wegwedstrijden bij. Voor hem is het lopen vooral een manier om lekker helder van geest te blijven: “Na een drukke dag knap ik op na een uur hard lopen.”

Wat is jouw absolute hardlooptip aan andere lopers?

“Allereerst: met plezier lopen en natuurlijk niets "moeten". Niet altijd op de klok lopen, maar probeer op het gevoel te lopen. Als je een wedstrijd loopt, dan in de training graag twee kilometer meer lopen. Dan kun je startend op 5 of 10 kilometer meteen al harder weg gaan. In het zicht van de finish zie je bepaalde mensen "afknappen". Als je een te korte afstand getraind hebt, dan is het "schuifelen over de finish".

Wat is je leukste IJsselloop-ervaring?

“Absoluut de IJssellooop in 2009. Toen ben ik een keer uitgebreid op televisie geweest bij Man Bijt Hond. De hele route riepen de omstanders "Hé Vrolijke Toon. Daar kreeg ik vleugels van.”

Wat is je mooiste stukje parcours?

A) Bovenop de Wilhelminabrug en dat je midden op de brug mag lopen. B) De Welle (met vals plat).

Hoe ziet je voorbereiding eruit?

“Vooral oefenen met versnellingen op de baan. Ik loop regelmatig samen met Wieger Wiggemans (Daventria), we doen dan een pittige duurloop.”

Wat is je favoriete hardloopnummer?

“Dat is hardlopen op de melodie van "Go Ahead is Niet te Kraken" En hardlopen met op de achtergrond de gezellige muziek van ...."In ons Café is het gezellig". Wat ik leuk vind, zijn de bandjes langs de route en de Deurdweilers.”

Welke afstand ga je doen bij de IJsselloop?
“Ik doe de 5 kilometer (de Bruggenloop). Mijn tophereinnering aan de Bruggenloop? In 1982 was de opening van de nieuwe Spoorbrug. In het kader daarvan (de IJsselloop bestond nog niet) was er een Bruggenloop en deze heb ik toen gewonnen.”

Toon Woertman
Fotocredit: Rob Philip