Roel Moser zamelt geld in voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Roel, je hebt een indrukwekkende reis achter de rug met je strijd tegen taaislijmziekte. Kun je ons iets meer vertellen over de impact van de medische doorbraak drie jaar geleden op jouw leven?

Absoluut. Die doorbraak kwam met een nieuw medicijn dat een enorme verandering in mijn leven heeft gebracht. Voor het eerst in mijn leven voelde ik dat ik letterlijk met nieuw hervonden adem kon ademen. Het heeft me in staat gesteld om actiever te zijn en zelfs deel te nemen aan de IJsselloop op 14 april 2024, iets wat ik me voorheen niet had kunnen voorstellen.

Cystic Fibrosis, de ziekte die je hebt, is vrij zeldzaam en ernstig. Hoe ging je om met de uitdagingen voordat dit nieuwe medicijn beschikbaar kwam?

Het was zeker niet makkelijk. Ik probeerde altijd actief te blijven en me niet te veel te laten beperken door mijn ziekte. Ik heb een druk sociaal leven en een baan die ik erg waardeer. Maar de realiteit was dat mijn gezondheid geleidelijk verslechterde. Mijn longen raakten steeds meer gevuld met slijm, wat fysiek en mentaal een uitdaging was.

Hoe heeft het "wondermedicijn" je leven veranderd sinds je het begon te gebruiken?

Het medicijn heeft mijn leven op meerdere manieren veranderd. Mijn organen zijn schoner geworden, en de achteruitgang van mijn gezondheid is gestopt. Ik heb nu meer adem en mijn longcapaciteit, hoewel beschadigd, is stabiel. Dankzij gerichte training kijk ik ernaar uit om te zien hoeveel ik kan verbeteren voor de IJsselloop.

Wat motiveerde je om mee te doen aan de IJsselloop en hoe bereid je je voor?

De motivatie kwam van de nieuw hervonden adem en het vermogen om weer vooruit te kijken en plannen te maken. Na een gesprek met vrienden besloot ik mee te doen aan de IJsselloop. Mijn voorbereiding bestaat uit wekelijkse trainingen en geleidelijke verbeteringen, onder begeleiding van mijn fysiotherapeut en het ziekenhuis in Utrecht. Mijn vriendin, die ook meedoet, steunt me enorm.

Je hebt een bijzonder doel gesteld voor de IJsselloop. Kun je daar meer over vertellen?

Zeker, ik wil voor elke kilometer die ik loop tijdens de 15 kilometer lange IJsselloop, 1000 euro inzamelen voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Het is mijn manier om iets terug te doen en ervoor te zorgen dat andere patiƫnten met taaislijmziekte ook een beter leven kunnen krijgen. Tot nu toe heb ik al 11000 euro ingezameld.

Roel, jouw verhaal is werkelijk inspirerend. Bedankt dat je dit met ons wilde delen en veel succes met de IJsselloop en je verdere inspanningen voor de Cystic Fibrosis gemeenschap.