Sportpodoloog Rene Vos: 'Goede schoenen voorkomt blessures'

Hoe ga je om met voetblessures? En, veel beter, hoe voorkom je voetblessures? Het zijn voor beginnende hardlopers belangrijke vragen. Enthousiast vertelde Rene Vos over zijn passie de sportpodologie.

Met twee speciaalzaken op het gebied van wandelen en hardlopen weet hij als geen ander hoe je je voeten het beste kunt behandelen als je gaat hardlopen. “Het allerbeste voor voeten”, zo stelde Vos prikkelend, “is het lopen op blote voeten. Regelmatig blootsvoets lopen op verschillende ondergronden heeft een gezonde werking op het hele lichaam: stimuleert de bloedsomloop, regelt de bloeddruk, is goed voor de coördinatie, verstevigt rugspieren en bevordert de darmwerking.

Maar lopen op blote voeten hebben we in de evolutie van ons bestaan afgeleerd. We zijn in schoenen gaan lopen en daar zijn onze voeten zich naar gaan voegen. Het schoeisel dat we voor hardlopers hebben
ontwikkeld kan helpen blessures te voorkomen. Maar ga dan wel goed na wat voor soort voet je hebt en bepaal daarna welke schoen bij jou hoort. Het lopen op verkeerde hardloopschoenen kan van invloed zijn
op je benen, je rug, en uiteindelijk je loophouding,” aldus Vos.

Bij de aankoop van hardloopschoenen geeft Vos de goede raad mee dit vooral niet online te doen. “Ga naar een gespecialiseerde zaak waar je voeten en je loop worden gefilmd, want dan krijg je een persoonlijk advies welke schoenen het beste bij jouw voeten passen, dat advies krijg je niet online.” En vervolgt Vos: “Het aanbod van nieuwe type schoenen gaat zo snel dat het bijzonder moeilijk is om te overzien welk soort schoen nu voor jou het beste is. Graag nodig ik hardlopers bij mij in de winkel uit om te beoordelen welke schoen het beste is voor je voeten.

Rene Vos Outdoor & Sports