Hardlopen vraagt om goede voeding: Salland geeft tips
Of je nu een beginner of een geoefende hardloper bent: goede voeding is erg belangrijk. Tijdens het trainen ben je misschien aan het opschalen in afstand en heeft je lijf hier voldoende energie voor nodig. Maar ook als je de afstanden al gewend bent, heeft je lichaam de juiste bouwstenen nodig. Dit helpt bij spierherstel en helpt vermoeidheid voorkomen.
Loop niet op een lege maag
Voorafgaand aan je training of loop wil je natuurlijk voldoende eten om een lege maag te voorkomen. Maar zorg ervoor dat je maaltijden vlak voor het lopen niet te zwaar zijn. Eet ook niet te kort voor het lopen, maar bijvoorbeeld tot een uur van tevoren. Voor zowel sporten als eten heeft je lijf toevoer van zuurstof en bloed nodig. Je kunt je vast voorstellen dat het lastig is voor je lichaam om dit zowel naar je maag als je spieren te laten stromen op hetzelfde moment. Tijdens de langere afstanden heb je misschien wel behoefte aan wat snacks tijdens het rennen. Houd het bij kleine beetjes of drink bijvoorbeeld een sportdrank voor een extra boost.
Berg op, berg af
De bekendste punten op de route van de IJsselloop zijn de twee bruggen. Niet alleen de weg naar boven, maar ook het afremmen op weg naar beneden, kost extra energie. Ook de langere afstanden vragen natuurlijk meer van je lijf. Zorg er daarom voor dat je voldoende koolhydraten hebt gegeten. Bijvoorbeeld (volkoren)brood, (volkoren) ontbijtkoek of een banaan. Koolhydraten kunnen snel energie leveren en zijn duurzame brandstof. Let er wel op dat je niet teveel koolhydraten haalt uit bewerkte producten zoals koek, snoep en sauzen.
Gezonde snack
Wist je dat je ook na het hardlopen nog een verhoogd energieverbruik hebt? Niet zo gek dus als je twee uur na je training ook nog visioenen hebt van een bord pasta. Zorg dat je ook na je trainingen en na de IJsselloop zelf een gezonde snack voor handen hebt met voldoende voedingswaarde. Het liefst iets met lekker veel eiwitten voor een goed herstel van je spieren. Bijvoorbeeld een bakje kwark of een gekookt eitje en een beker melk. Ook uit niet-dierlijke producten zijn genoeg eiwitten te halen. Denk aan sojaproducten, noten en volkorenbrood. Wedden dat er wel een broodje pindakaas in gaat na afloop?